dinsdag 18 februari 2014

Emoties kunnen je maken en breken

Je persoonlijke uitstraling wordt voor een groot deel bepaald door emoties.



Hoe kom je over en hoe denk je dat je overkomt

In deze video zie je een schrikbarend verschil tussen hoe iemand denkt dat zij overkomt en daadwerkelijk overkomt bij anderen!
http://www.upworthy.com/2-people-described-the-same-person-to-a-forensic-artist-and-this-is-what-happene?g=2&c=reccon1


Emoties en gevoelens spelen in elke ontmoeting een rol
Je voelt je op je gemak bij iemand of niet, je vertrouwd iemand of niet, je mag iemand of niet. Je uitstraling wordt voor een groot deel beïnvloed door hoe je je voelt. Dat kan per situatie verschillend zijn. Zo kun je bijvoorbeeld privé heel spontaan zijn, omdat je je daar veilig voelt en op je werk een onopvallend muisje uitstralen, omdat je daar bang bent om fouten te maken. Maar de meeste mensen hebben een basisuitstraling waar ze weinig invloed op hebben, omdat het meestal jong en onbewust is ontstaan.

Hoe ontstaat je persoonlijke uitstraling?
Tijdens de eerste levensfase vormt zich jouw persoonlijkheid, deels door je karakter en deels door de invloed van je leefomstandigheden; karakter ouders, opvoeding, plaats in de kinderrij, cultuur, tijdsgeest, religie en materiele omstandigheden. In onze cultuur bijvoorbeeld siert bescheidenheid; doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Trots zijn op jezelf is uit den boze, evenals opscheppen.

Tijdens de ontwikkeling van je persoonlijkheid spelen twee universele basisbehoeften een belangrijke rol. De primaire behoefte van een baby is dat het zich geliefd en welkom voelt. Deze geborgenheid is nodig om zich te kunnen ontwikkelen tot iemand met eigenwaarde en zelfvertrouwen. Daar heb je in je jeugd anderen voor nodig, die je dat geven. Als deze behoefte in je kindertijd is vervuld, vind je het gemakkelijk jezelf te presenteren in een vreemde omgeving. Je hebt geen bevestiging meer nodig. Je voelt je op je gemak in nieuwe groepen. Maar deze behoefte is niet bij iedereen, in de kindertijd, vervuld; ouders die te druk, ziek of zwak zijn, andere kinderen die extra aandacht vragen, spanningen, armoede. Er kunnen allerlei oorzaken zijn, waardoor deze behoefte om je geborgen en geaccepteerd te voelen, niet is vervuld. Dit kan zich later uiten door angst voor groepsbijeenkomsten, angst om een praatje te maken of angst om op iemand af te stappen. De achterliggende angst is de angst om afgewezen te worden, dat je er niet toe doet of dat je een last bent.  Je kunt daardoor een voorzichtige, afwachtende, gespannen uitstraling ontwikkelen.

Rond een jaar of twee ontstaat de behoefte om een eigen inbreng te mogen hebben en serieus genomen te worden. Het kind ontdekt een eigen wil en gaat zichzelf als een eigen persoontje ervaren. Tijdens de puberteit komt deze behoefte terug en willen kinderen hun eigen identiteit ontdekken. Wanneer je ruimte hebt gekregen voor je eigen inbreng, discussies mocht aangaan en jezelf mocht ontdekken en ontwikkelen dan heb je op dit gebied een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen ontwikkeld. Niet bij iedereen is deze behoefte aan zelfontwikkeling vervuld. Misschien kreeg je te horen dat je egoïstisch was en dat je meer rekening moest houden met anderen. Misschien gaven je ouders een voorbeeld van naastenliefde, waardoor je de boodschap kreeg dat anderen belangrijker waren dan jezelf. Misschien had je een autoritaire vader die je vertelde hoe je toekomst er uit zag en moest je gehoorzamen. Dit kan zich later uiten door angst of boosheid dat je niet serieus genomen wordt of niets in te brengen hebt en, het gevoel dat je jezelf steeds moet bewijzen. De achterliggende angst is dat je inbreng er niet toe doet, dat je waardeloos bent en dat je je moet aanpassen.  Je kunt daardoor een overspannen, faalangstige of aanvallende uitstraling ontwikkelen.

Afhankelijk van je karakter ontwikkel je een bepaalde strategie
Lees meer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten