donderdag 9 februari 2012

Welke emotionele reacties kun je verwachten bij slecht nieuws?


Welke emotionele reacties kun je verwachten bij slecht nieuws?

Slecht nieuws op het werk kan zijn dat iemand zijn tijdelijke contract niet wordt verlengd, dat iemand onvoldoende functioneert, dat iemand geen promotie gaat maken of dat iemand ontslagen wordt. Het slechte nieuws kan men in veel gevallen zien aankomen, vooral wanneer het gaat over slecht functioneren en dit al eerder tijdens beoordelingsgesprekken aan de orde is gekomen. In veel andere gevallen heeft men het slechte nieuws niet zien aankomen; een contract dat niet wordt verlengd, geen promotie of in het ergste geval ontslag. Slecht nieuws dat onverwacht komt heeft meestal niet met het functioneren van iemand te maken maar eerder met allerlei andere  omstandigheden. In dat geval kan de klap hard aankomen en is de kans groot dat iemand emotioneel reageert. Dat kan variëren van ongeloof, teleurstelling, verdrietig worden of heel boos.
Lees meer over de achtergrond van deze emotionele reacties onder meer lezen.
In december heb ik met twee professionele acteurs vier utube filmpjes gemaakt over het ontslaggesprek. Onderstaand filmpje zie je verschillende emotionele reacties op slecht nieuws.

Ontslaggesprek deel 2: Reacties Medewerker

Ik doe onderzoek naar emoties op het werk.  Laat me weten wat je tegenkomt en ik behandel mogelijk jouw situatie in een blog met een analyse en adviezen.





Ongeloof
Iedereen kent wel een situatie waarin er iets totaal onverwachts en vervelends is gebeurt. Bijvoorbeeld wanneer je fiets of nog erger je auto is gestolen. Een menselijke reactie bij dit soort situaties is dat je dit eigenlijk niet wilt geloven. Je denkt dat je je vergist en dat je fiets of auto waarschijnlijk ergens anders staan. Eigenlijk stel je het moment van de waarheid uit waarop je het verlies moet gaan incasseren.
Incasseren van verlies
Het slechte nieuws heeft meestal tot gevolg dat iemand iets gaat verliezen; promotie, vaste baan of zijn baan. Het is een menselijke reactie om emotioneel te reageren op verlies. Dat kan zijn een gevoel van teleurstelling, verdriet of boosheid. De ene persoon begint zachtjes te huilen en een ander schreeuwt je van je stoel. Dat kun je misschien inschatten als je die persoon goed kent. Iemand die gemakkelijk kritiek geeft zou wel eens boos kunnen worden en iemand die je kent als bescheiden of verlegen zal eerder verdrietig worden.
Hulpeloosheid
Wanneer het slechte nieuws iemand overvalt kan hij plotseling allerlei problemen op zich zien afkomen; te weinig geld, problemen met het aflossen van de hypotheek, plannen die niet door kunnen gaan of werkloosheid. Daar heeft iemand niet gelijk een oplossing voor. Het is een menselijke reactie om bij het plotselinge besef van problemen die er gaan komen, zich hulpeloos te voelen.

Open Training Professioneel omgaan met emoties in een Slechtnieuwsgesprek
Maximaal 6 deelnemers. De training bestaat uit een intakegesprek, een dag oefenen met acteur en een coaching na een maand. Deelname: € 750, -
Data:      Vrijdag 30 maart 2012
                Vrijdag 11 mei  2012


Geen opmerkingen:

Een reactie posten