dinsdag 13 november 2012

Is bluffen een kracht of een zwakte?



How do you tell if a person is lying to you? One of the ways to find out is best well illustrated in this short clip from the 1998 movie "The Negotiator" starring Samuel L. Jackson and Kevin Spacey.

Een geweldig geacteerde film maar hier heb je in je dagelijkse leven niet veel aan want in de hectiek van de dag ben je niet zo bezig met hoe iemand kijkt......
Een paar weken geleden ging ik bij mijn dochter op bezoek in Brussel. Ik wilde twee enkele reis treinkaartje kopen bij de automaat op het station. Maar ik kwam er niet uit. Volgens mij was het niet mogelijk een enkeltje terug te krijgen met korting in Nederland.  Ondertussen was er wel een kwartier om, omdat ik dacht dat ik het zelf wel zou kunnen uitzoeken. Dus toch maar in de lange rij gaan staan voor een kaartje. Dat duurde nog een kwartier voordat ik aan de beurt was. Ik vroeg om twee enkeltjes. De NS dame zei dat ik deze kaartjes uit de automaat kon halen want bij haar was het twee euro duurder. Ik zei dat ik niet wist hoe dat moest. Er stond een automaat in de ruimte, waarschijnlijk voor dit soort domme gevallen zoals ik. Ze wees kordaat naar de automaat en zei dat er iemand kwam om mij te helpen. Daar stond ik dan weer terug bij de automaat en het duurde en duurde. Ik voelde dat er iets ging koken in mij. Ik liep weer terug naar de balie en zei ; weet u wel zeker dat dit kan en waar blijft diegene dan?? De hulp kwam. Ik zei wat ik nodig had en zij antwoorde zonder twijfel: ‘Oh, dat is helemaal niet mogelijk!’ Ik was ondertussen aan het koken, liep naar de NS medewerkster en barste in woede uit. Ik kan me niet meer herinneren wat ik zei maar het was niet aardig. Het leek haar niets te doen. Haar collega reageerde: ‘Mevrouw dat doet ze niet met opzet’. Ik dacht OK dat doet ze niet met opzet. In de trein ging ik daar nog eens op kauwen.  Ze doet het niet met opzet maar ze wist het niet zeker……………. Ze koos er voor om een gokje te wagen. Dat deed ze wel met opzet.  Misschien omdat ze zich schaamde dat ze het niet wist, of omdat ze niet wilde afgaan bij haar collega’s.

Wat doe jij als je iets niet weet?
·        Waag je een gokje en hoop je dat het goed komt?

·        Ga je bluffen om de ander te overtuigen?

·        Zeg je dat je het niet zeker weet?

·         Zeg je dat je het even nagaat vragen of het uitgaat zoeken?



  

donderdag 9 februari 2012

Hoe voer je een professioneel ontslaggesprek?



Hoe voer je een professioneel ontslaggesprek?
Medewerkers moeten ontslaan is een zware taak. Vooral wanneer ze al jaren bij het bedrijf hebben gewerkt en er weinig perspectief is op een nieuwe baan. Het is een aangrijpende gebeurtenis die de zekerheid van werk en voldoende inkomen onderuit haalt. De kans is daardoor groot dat iemand emotioneel gaat reageren. Dat kan variëren van verbazing, ongeloof, stil vallen, tot huilen, verwijten en agressief worden. Het kunnen omgaan met een scala aan mogelijke emotionele reacties is de sleutel tot het voeren van een integer ontslaggesprek.Wanneer het gesprek op een zakelijke manier wordt uitgevoerd en er geen ruimte is voor emoties kan  het een heel vervelend gesprek worden. Wanneer je onduidelijk bent kan men zich onzeker voelen, geïrriteerd raken of hoop krijgen. Wanneer je ruimte geeft voor discussie geef je hoop en kan men, wanneer uiteindelijk de aap uit de mouw komt, zich misleidt voelen. Met als gevolg overemotionele reacties. Hoe dan wel?
Lees over de zeven belangrijke factoren voor een professioneel ontslaggesprek onder meer lezen.

In december heb ik met twee professionele acteurs vier filmpjes gemaakt voor utube over het ontslaggesprek:
Ik doe onderzoek naar emoties op het werk.  Laat me weten wat je tegenkomt en ik behandel mogelijk jouw situatie in een blog met een analyse en adviezen.


Welke emotionele reacties kun je verwachten bij slecht nieuws?


Welke emotionele reacties kun je verwachten bij slecht nieuws?

Slecht nieuws op het werk kan zijn dat iemand zijn tijdelijke contract niet wordt verlengd, dat iemand onvoldoende functioneert, dat iemand geen promotie gaat maken of dat iemand ontslagen wordt. Het slechte nieuws kan men in veel gevallen zien aankomen, vooral wanneer het gaat over slecht functioneren en dit al eerder tijdens beoordelingsgesprekken aan de orde is gekomen. In veel andere gevallen heeft men het slechte nieuws niet zien aankomen; een contract dat niet wordt verlengd, geen promotie of in het ergste geval ontslag. Slecht nieuws dat onverwacht komt heeft meestal niet met het functioneren van iemand te maken maar eerder met allerlei andere  omstandigheden. In dat geval kan de klap hard aankomen en is de kans groot dat iemand emotioneel reageert. Dat kan variëren van ongeloof, teleurstelling, verdrietig worden of heel boos.
Lees meer over de achtergrond van deze emotionele reacties onder meer lezen.
In december heb ik met twee professionele acteurs vier utube filmpjes gemaakt over het ontslaggesprek. Onderstaand filmpje zie je verschillende emotionele reacties op slecht nieuws.

Ontslaggesprek deel 2: Reacties Medewerker

Ik doe onderzoek naar emoties op het werk.  Laat me weten wat je tegenkomt en ik behandel mogelijk jouw situatie in een blog met een analyse en adviezen.


Wat is een goede balans tussen voelen en denken?


Wat is een goede balans tussen voelen en denken?
De juiste balans tussen ratio en emoties is een belangrijke sleutel voor succesvol leidinggeven. Het is wetenschappelijk onderzocht dat Emotionele intelligentie van doorslaggevend belang is voor succes in werk, relaties en je gezondheid. Maar dat wil niet zeggen dat de rol van ons ratio ook niet belangrijk is. Het gaat, zoals zoveel zaken, om de balans.

Ben je iemand die voornamelijk gevoelsmatig reageert?
In dat geval  ben je je bewust van gevoelens in allerlei situaties. Je kunt spontaan en zorgzaam reageren en dat wordt ook gewaardeerd. In situaties waarin het ook nodig is om logisch na te denken kan je gevoel je in de weg zitten. Wanneer een medewerker vaak te laat komt is het logisch dat je daar iets van zegt. Maar angst voor een conflict kan bijvoorbeeld in de weg zitten om op te treden. Het is logisch dat je besluiten communiceert maar als besluiten vervelende consequenties heeft kan je gevoel van onzekerheid over mogelijke reacties je belemmeren om duidelijk te zijn. In welke situaties waarin je logisch moet denken en handelen, staan je gevoelens je in de weg?

Ben je iemand die de meeste situaties beredeneerd?
In dat geval overweeg je alles door na te denken over voordelen, nadelen en mogelijke consequenties. Je kunt zaken goed overzien en dat wordt gewaardeerd. Bij lastige situaties denk je gelijk aan oplossingen. Het effect kan zijn dat je de gevoelsmatige reacties van anderen over het hoofd ziet. Tijdens gesprekken over gevoelens weet je niet goed wat je zou kunnen zeggen. Het is een ver van je bed show en hebt de neiging om minderwaardig over gevoelige mensen te denken. Je kunt jaloers zijn op mensen die spontaan en hartelijk zijn naar anderen. Je zou minder afstand willen voelen naar anderen en meer kunnen genieten. In welke situaties schiet je tekort?

Ik doe onderzoek naar emoties op het werk.  Laat me weten wat je tegenkomt en ik behandel mogelijk jouw situatie in een blog met een analyse en adviezen.

dinsdag 31 januari 2012

Valkuilen bij een ontslaggesprek


Medewerkers moeten ontslaan is een zware taak. Vooral wanneer ze al jaren bij het bedrijf hebben gewerkt en er weinig perspectief is op een nieuwe baan. Het is een aangrijpende gebeurtenis die de zekerheid van werk en voldoende inkomen onderuit haalt. De kans is daardoor groot dat iemand emotioneel gaat reageren. Dat kan variëren van verbazing, ongeloof, stil vallen, tot huilen, verwijten en agressief worden. Het kunnen omgaan met een scala aan mogelijke emotionele reacties is de sleutel tot het voeren van een integer ontslaggesprek.
Veel leidinggevenden onderschatten het belang van een integer ontslaggesprek. Daardoor worden er onbedoeld medewerkers gekwetst, respectloos behandeld en tekort gedaan. Meestal wil de leidinggevende er het liefst zo snel mogelijk vanaf zijn. Dat is begrijpelijk omdat het gesprek bij beide gesprekspartners veel spanning oproept. Maar een slecht ontslaggesprek kan nare consequenties hebben, zoals een slecht imago voor het bedrijf. Er bestaat een grote kans dat je de ontslagen werknemer in de toekomst tegen het lijf loopt. Bijvoorbeeld bij een concurrent of een klant. Een slecht gesprek zorgt voor schade bij de werknemer die rancuneuze acties tot gevolg kunnen hebben. Leidinggevenden die wel het belang in zien van een integer ontslaggesprek, maar niet weten hoe ze dat moeten doen, kunnen daardoor slapeloze nachten hebben en met te veel stress aan een gesprek beginnen. Dat is ook niet bevorderlijk voor het verloop van een slecht-nieuwsgesprek.
Lees meer over de veel voorkomende valkuilen bij een ontslaggesprek onder meer lezen.


In december heb ik met twee professionele acteurs vier filmpjes gemaakt over het ontslaggesprek.

Ontslaggesprek deel 1: de manager

Ontslaggesprek deel 3: Het 'foute' gesprek



Emoties een ondergeschoven kindje.



We leven in het westen in een mannelijke wereld waarin prestatie en snelheid regeert. Het is een tijd waarin vrijwel alles maakbaar lijkt en alles moet kunnen. Als je iets wilt, kun je het bereiken. Je kunt worden wie je wilt zijn, hebben wat je wilt hebben, bereiken wat je wilt bereiken. Een leven waar je alles onder controle denkt te hebben inclusief je emoties. Vaak blijft er weinig tot geen ruimte over en rust om stil te staan bij wat je voelt en wat je, buiten praktische zaken, werkelijk bezig houdt. Het wordt steeds moeilijker die rust te vinden. Zelfs de zondagsrust gaat er langzaam aan door de lokroep van de koopzondagen. Je hoeft je zeker niet te vervelen. Maar of je daarmee je werkelijk ‘vervuld’ voelt, is maar zeer de vraag. De prijs die je betaald is dat je steeds verder afraakt van wat je voelt en daardoor het contact met jezelf en dieper liggende behoeftes kwijt raakt.